STOP CUKRZYCY

STOP CUKRZYCY

Coraz więcej osób, młodszych i starszych, skarży się na wysoki poziom cukru we krwi. Objawy, które powinny nas zaniepokoić, to:

‒ osłabienie,
‒ zmniejszenie masy ciała,
‒ częste oddawanie moczu,
‒ ból brzucha.

Nie są to jedyne symptomy. ‒ Niebezpieczne są również objawy skórne, charakterystyczne dla tej choroby. Nie dotyczy to wyłącznie jej zaawansowanego stadium, kiedy uszkodzone są też naczynia i nerwy obwodowe, czyli tzw. stopy cukrzycowej, ale i powikłań związanych z gojeniem się ran ‒ mówi diabetolog Grzegorz Rosiński.

Jak badać poziom cukru we krwi?

Prawidłowy poziom cukru we krwi żylnej na czczo mieści się w granicach 70–99 mg/dl. Badanie może być przeprowadzone nie wcześniej niż 8 godzin od ostatniego posiłku.
Po jedzeniu za prawidłowy poziom cukru uznaje się wynik mniejszy niż 140 mg/dl. Badanie należy wykonać 2 godziny po zakończeniu posiłku.

‒ Duża liczba chorych bardzo niepokoi. Trudno stwierdzić, po jakim czasie od wystąpienia pierwszych objawów cukrzyca jest diagnozowana, czasami są to lata. Dwa miliony Polaków ma pełne rozpoznanie, blisko milion choruje, choć o tym nie wie ‒ mówi Grzegorz Rosiński ‒ Cukrzycy warto zapobiegać, ale też szybko ją diagnozować i dobrze leczyć. Prawidłowe prowadzenie pacjenta może, na przykład, opóźnić ryzyko pojawienia się zawału o 10 lat ‒ dodaje.

Osoby powyżej 60. roku życia badanie powinny wykonać przynajmniej raz w roku, a osoby powyżej 45 lat ‒ raz na 3 lata. Cukrzyca to choroba metaboliczna, powodująca hiperglikemię, czyli zwiększony poziom cukru we krwi. U osób młodych (do 30. roku życia) najczęściej występuje cukrzyca typu 1, natomiast u osób cierpiących na nadwagę oraz starszych diagnozuje się cukrzycę typu 2. Podniesienie poziomu cukru we krwi jest związane z defektem wydzielanie insuliny i insulinoopornością. Może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, na przykład upośledzić wzrok, układ nerwowy, układ sercowo-naczyniowy.

Są dwa sposoby leczenia cukrzycy:

‒ działanie farmakologiczne, to znaczy podawanie leków, wśród nich doustnych, takich jak insulina, glutyna GLP-1,
‒ działanie niefarmakologiczne, czyli prawidłowa dieta i dozowany wysiłek fizyczny.

 Dieta dla chorego na cukrzycę

Prawidłowo dobrana dieta pozwala osobom cierpiącym na cukrzycę zmniejszyć stężenie glukozy i hemoglobiny glikowanej we krwi oraz uniknąć poważnych powikłań. Spożywanie właściwie skomponowanych posiłków pomaga w:

‒ utrzymaniu prawidłowej masy ciała,
‒ ustabilizowaniu ciśnienia tętniczego,
‒ uzyskaniu optymalnej wartości cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Dieta dla chorych na cukrzycę musi opierać się na składnikach o niskim indeksie glikemicznym (określa on tempo trawienia produktów i wchłaniania węglowodanów). Są one trawione wolniej i nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Jakie produkty wybrać?

‒ warzywa, zarówno surowe, jak i gotowane, wśród nich: kalafior, cukinia, brukselka, brokuły, warzywa strączkowe, ogórki; warto gotować je krótko, by zachować jak najwięcej substancji odżywczych,
‒ nabiał i jego przetwory: maślanka, chude jogurty bez dodatku cukru, kefiry; unikać należy białych i żółtych serów oraz mleka, ponieważ podnoszą poziom cukru we krwi.
‒ jajka,
‒ produkty zbożowe pełnoziarniste: pieczywo, płatki, makarony orkiszowe, otręby czy kasza gryczana,
‒ chude białe mięso, np. kurczak i indyk, oraz ryby.

Chorujący na cukrzycę powinni bezwzględnie unikać owoców w swoim menu. Wyjątkiem są różnego rodzaju jagody, zawierające wiele cennych składników, w tym witaminy, minerały i antyoksydanty. Z diety osoby chorej na cukrzycę należy wyeliminować także produkty wysoko przetworzone i słodzone.

Osoby 60+ zapraszamy do udziału w bezpłatnych szkoleniach. Uczestnikami mogą być:

‒ seniorzy z niewykrytą cukrzycą (forma wykładów prewencyjnych i edukacyjnych),
‒ seniorzy z wykrytą cukrzycą.

Celem programu jest poprawa stanu zdrowia osób, które ukończyły 60 lat. Zapraszamy mieszkańców województwa mazowieckiego. Poza działaniami edukacyjnymi z zakresu diabetologii prowadzone są badania przesiewowe w kierunku wykrywania cukrzycy.

Szkolenia mogą być prowadzone we wskazanym przez uczestników miejscu i terminie.

Szczegółowe informacje na temat projektu dostępne są pod numerem telefonu +48 22 599 18 00 oraz pod adresem mailowym barbara.ogonowska@cmwum.pl

Udostępnij